Singgahsana Kitchen
Just another WordPress.com site

Luxurious Choco Moist Cheezy Cake

Kombinasi kek coklat moist dengan lapisan cheese yang paling enak dan sungguh sedap, mewah dengan rasa coklat. For chocolate lovers pastikan tidak ketinggalan mencuba resepi ini. Bila dah berdepan dengan kek ini, sesiapa jua pasti akan tergoda….tak kan ada yang berani kata tidak dan tak kan ada siapa yang dapat lari lagi….
Actually saya bertemu dengan kek ini bila blogwalking ke myluvlykitchen. Lalu saya mendapat ilham untuk menggabungkan kek coklat daripada sini, lapisan cheesenya pula daripada sini manakala toppingnya daripada sini. Untuk kek coklat saya lakukan pengubahsuaian sikit dengan memasukkan tepung aiskrim. Mai la cuba….pasti tak nyesal….Saya tak reti lah macam mana nak describe lagi pasal kek ini sememangnya marvellous!!!.

Luxurious Choco Moist Cheezy Cake 

Bahan Untuk Kek Coklat

  • 1 cawan serbuk koko [diayak]
  • 3/4 cawan gula halus
  • 250 gm butter
  • 1 cawan susu segar
  • 1/2 cawan susu pekat
  • 135 gm tepung gandum [diayak 2 kali]
  • 30 gm vanilla ice-cream powder
  • 1 tsp soda bikarbonat
  • 3 biji telur

Bahan Untuk Lapisan Cheese

  • 250 gm cream cheese
  • 100 gm coklat masakan putih
  • 2 biji telur A
  • 30 gm tepung gandum/superfine

Caranya

  • Cara Untuk Kek: Masukkan serbuk koko, susu pekat, susu segar, mentega dan gula kedalam mangkuk dan masak dengan kaedah double boil. Bila semua bahan cair, matikan api dan biarkan ia sejuk sebentar. Ayak tepung bersama bicarbonate soda ketepikan. Pukul telur tak payah sampai kembang. Masukkan adunan coklat tadi dan gaul rata. Masukkan tepung sikit demi sedikit. Gaul menggunakan spatula. Ketepikan.
  • Untuk Lapisan Cheese: Masukkan semua bahan dan pukul sehingga gebu. Bahagikan kepada dua bahagian.
  • Cara Melapis: Bahagikan adunan coklat kepada 3 bahagian. Masukkan satu bahagian ke dalam loyang yang telah digriskan dengan dengan sedikit butter. Kukus selama 15-20 minit. Kemudian lapiskan pula satu bahagian lapisan cheese dan kukus lagi selama 15-20 minit. Lakukan proses yang sama sehingga habis adunan digunakan.
  • Setelah sejuk, keluarkan daripada loyang dan hiaslah dengan coklat ganache resepi dibawah atau resepi pilihan anda masing-masing.

Chocolate Topping

Bahan-Bahan

  • 250 gm coklat masakan
  • 1 sudu besar butter
  • 1 sudu kecil susu cair [saya buat 2 sudu besar sebab topping ni pekat sikit]

Cara Untuk Topping

  • Panaskan coklat dalam periuk/bekas secara double boil.
  • Bila coklat telah cair tutup api dan campurkan butter. Kacau sebati.
  • Masukkan susu cair dan kacau lagi.
  • Salutkan pada kek dan hias mengikut kesukaan

No Responses to “Luxurious Choco Moist Cheezy Cake”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: