Singgahsana Kitchen
Just another WordPress.com site

Cucur Pisang

Cucur pisang atau lebih popular disebut cekodok pisang memang digemari oleh sesiapa jua tak kira dewasa mahupun kanak-kanak. Enak dimakan waktu sarapan, minum petang atau sebagai kudapan. Resepi masih seperti cucur pisang yang biasa cuma saya tambahkan horlick di dalamnya.

CUCUR PISANG

Bahan-Bahan

  • 250 gm pisang emas/berangan [lecek]
  • 180 gm tepung gandum
  • 20 gm horlicks
  • 80 gm kelapa parut putih
  • 2 sudu besar susu cair
  • 1/4 sudu teh baking powder
  • 1/4 sudu teh esen pisang [optional]
  • gula secukupnya
  • secubit garam
  • air jika perlu

Caranya

  • Satukan semua bahan kecuali air ke dalam mangkuk adunan dan kacau rata. Tambahkan air jika perlu.
  • Panaskan minyak. Menggunakan hujung sudu yang dicelupkan dalam minyak panas, sudukan adunan kecil-kecil ke dalam kuali.
  • Balikkan gorengan hingga kuning keemasan dan angkat.
  • Hidangkan ketika masih panas.

No Responses to “Cucur Pisang”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: