Singgahsana Kitchen
Just another WordPress.com site

Sup Telur

Hari tu nampak posting sup telur kat umah knor….alaa…knor yang duk ganu tu. Nampak sedap je….lagipun dah lama juga saya tak masak sup telur untuk anak-anak. Nak dijadikan cerita, petang semalam juga saya masak menu ni sebagai lauk tambahan untuk makan malam kami. Lauk seperti ni sedap dimakan panas-panas. Oleh kerana dah agak senja…nak kejar masa…baru teringat resepinya masih dalam komputer…belum print lagi. Nak buka komputer dah lewat. Cuma yang saya ingat sup telur knor tu ada sawi, carrot dan ubi kentang. Jadi saya pun gunakan bahan-bahan yang saya ingat tu sebagai panduan….yang lain-lain tu tambah-tambah sendiri. Resepi kat bawah ni sup telur my style. Untuk versi knor lihat di SINI yer.

SUP TELUR

Bahan-Bahan

  • 4 biji telur
  • 1 pokok siew pak choy
  • 1 biji ubi kentang [potong memanjang spt batang mancis]
  • 1/2 batang carrot [potong memanjang spt batang manis]
  • 2 ulas bawang merah [cincang halus]
  • 3 ulas bawang putih [cincang halus]
  • 2 cawan air [nak lebih kuah boleh tambah lagi]
  • 1/4 kiub ikan bilis
  • 1/2 sudu kecil serbuk lada sulah
  • garam secukup rasa

Caranya

  • Tumiskan bawang putih dan bawang merah sehingga naik bau.
  • Masukkan air diikuti kentang, carrot, kiub ikan bilis dan lada sulah. Biarkan sehingga mendidih dan sayuran menjadi empuk.
  • Bila kuahnya dah betul-betul mendidih, pecahkan telur satu persatu. Biarkan sehingga telur mengeras.
  • Masukkan sawi pak choy dan rasakan garamnya. Dah masak tutup api.
  • Hidangkan panas-panas.

No Responses to “Sup Telur”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: