Singgahsana Kitchen
Just another WordPress.com site

Trifle Pancawarna


Trifle, dessert yang sungguh mudah dibuat. Kebiasaannya topping trifle ditaburi dengan fruit koktel. Tapi saya ciptakan sedikit kelainan dengan menukarkannya kepada agar-agar pelbagai warna. Nampaknya anak-anak lebih sukakan begini berbanding fruit koktel.

TRIFLE PANCAWARNA

Lapisan 1:

  • Kek sponge coklat / swiss roll
  • Sirap: Larutkan 3-4 sudu makan mixed fruit cordial dgn 1/2 cwn air

Lapisan 2~Kastad:

  • 1/2 tin susu cair *
  • 200 ml susu segar *
  • 2 tin air [gunakan tin susu]*
  • 6 sudu makan gula kastor *
  • 3 sudu makan [penuh] susu pekat manis *
  • secubit garam
  • 9 sudu makan tepung kastad **
  • 1 cawan air **
  • 1 biji telur (B)**
  • 1/8 sudu kecil esen vanilla**

Caranya

  • Satukan bahan-bahan bertanda (*). Masakkan sehingga mendidih.
  • Sebatikan bahan-bahan bertanda (**) dan kacau rata. Kemudian masukkan ke dalam adunan yang mendidih tadi. Teruskan masak dengan api yang sederhana sehingga adunan nampak berkilat dan pekat. Adunan kastad hendaklah selalu dikacau untuk mengelakkan berketul dan hangus di dasar periuk.
  • Sementara itu basahkan lapisan kek yang telah disusun dengan sirap.
  • Selepas itu, tuangkan kastad ke atasnya.


Lapisan 3:

  • Tabur dengan agar-agar kiub pelbagai warna. Jika suka campurkan perisa untuk warna-warna yang digunakan.

Lapisan 4:

  • Lastly, tuangkan agar-agar plain yang dimasak bersama sedikit gula.
  • Sejukkan.
^….ini jer yang tinggal setelah kena ngap^

No Responses to “Trifle Pancawarna”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: