Singgahsana Kitchen
Just another WordPress.com site

Biskut Honey Cashewnut

Resepi ni saya cedok dari rancangan masakan Chef Liza Bersama Daisy tahun lepas. Chef Liza namakan biskut ni Biskut Kacang Daisy. Tapi sebab saya gantikan kacang tanah dengan cashewnut jadi saya namakannya dengan Honey Cashewnut. Biskut ni sedap penuh dengan rasa kacang.

Bahan A:

  • 120 gm tepung naik sendiri (saya cuma gunakan tepung gandum biasa)
  • 60 gm tepung gandum
  • 40 gm tepung beras
  • 60 gm gula perang halus
  • 20 gm gula kastor
  • 1/2 tsp baking powder (saya buh sikit je 1/2 drpd 1/8 tsp)
  • 1/2 tsp soda

Bahan B:

  • 100 gm kacang tanah – bakar & kisar xkasar dan xhalus (saya guna serbuk cashewnut)
  • 60 gm cornflakes – kisar halus
  • 1 tbsp peanut butter daisy

Bahan C:

  • 120 gm minyak jagung daisy
  • 1 tsp madu

Glaze:

  • 1 kuning telur
  • 1 tbsp susu cair
  • Bijan putih
  • Bijan hitam

Caranya:

  1. Satukan bahan A.
  2. Satukan bahan B dan masukkan dalam A.
  3. Satukan pula bahan C dan masukkan dalam campuran A&B. Uli sehingga jadi doh.
  4. Canai dan terap dengan acuan yang disukai. Hiaskan dan bakar hingga masak.

No Responses to “Biskut Honey Cashewnut”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: