Singgahsana Kitchen
Just another WordPress.com site

Roti Sardine

Roti memang sesuai dipadankan bersama sardin….snack ringkas yang menjadi kesukaan anak-anak.

  • 4 biji roti burger
  • 1 biji telur
  • Sedikit garam dan lada sulah

Bahan Inti:

  • 1 tin kecil sardin, dilecek
  • 1/2 biji bawang besar, dipotong dadu
  • 1 ulas bawang putih, dicincang
  • 1 biji cili merah, dicincang
  • 1-2 tangkai daun bawang, dihiris halus
  • 1 sudu makan mayonis
  • Sedikit batang seleri, dipotong dadu
  • 1 biji limau kasturi
  • Garam dan Gula ikut kesesuaian rasa

Caranya:

  • Untuk Inti: Panaskan minyak. Masukkan bawang diikuti dengan bawang putih. Tumiskan sehingga bawang sedikit layu tapi jangan terlalu garing. Masukkan seleri, kacau dan biarkan sebentar. Kemudian masukkan sardin dan dikacau rata. Masukkan pula mayonis, cili merah, daun bawang dan perasakan garam dan gula jika perlu. Akhirnya perahkan limau kasturi. Kacau sehingga kuahnya agak-agak kering dan angkat.
  • Penyediaannya: Roti burger dibelah dua. Buatkan sedikit torehan ditengah roti seperti poket. Masukkan inti sardin kedalam poket tersebut. Sementara itu, satukan telur dengan lada sulah dan garam serta dipukul sedikit. Kemudian celupkan bahagian tengah roti yang berisi inti tadi. Gorengkan sebentar bahagian yang dicelupkan telur itu dengan sedikit minyak di atas kuali leper.

Sumber: Curlybabe’s Satisfaction

No Responses to “Roti Sardine”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: