Singgahsana Kitchen
Just another WordPress.com site

Daging Masak Prune

Menu daging yang sedap dimakan bersama nasi minyak, beriani mahupun nasi putih atau apa saja mengikut selera anda.

Bahan Perap:
  • 600 gm daging
  • 2 sudu besar serbuk kari daging
  • 2 sudu besar cili boh
  • 1 sudu besar sos tomato
  • 1 sudu besar gula perang
  • 4 sudu besar kicap pekat
  • 1 sudu besar gula pasir
  • 4 sudu besar bawang besar kisar
  • 4 sudu besar minyak sapi
  • Garam secukup rasa

Bahan Kisar:

  • 4 ulas bawang putih
  • 4 ulas bawang merah
  • 3 labu bawang besar
  • 1 inci halia
  • 300 gm buah prune tanpa biji

Caranya:

  • Daging dipotong dadu. Kemudian perapkan dengan bahan perap selam 1 jam.
  • Panaskan minyak sapi dan tumiskan bahan kisar kecuali prune.
  • Kemudian masukkan daging yang diperap tadi, masak sampai daging empuk.
  • Masukkan buah prune yang dikisar dengan sedikit air, garam dan gula secukup rasa.
‘…kaya dengan khasiat prune…’

No Responses to “Daging Masak Prune”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: