Singgahsana Kitchen
Just another WordPress.com site

Candil Pulut

Boleh dikatakan banyak blog yang saya singgah ada n3 bubur candil. Disebabkan terlalu ingin nak mengetahui cammana rasanya, saya buat jugalah berpandukan resepi yang saya dapat dari blog ita delight. Saya pinda sikit….sepatutnya candil pulut ni dimakan dengan sos santan hanya dituangkan di atas tapi saya campurkan sekali sos santan tersebut bersama-sama. Kalau ikut resepi guna gula melaka tapi gula melaka tak de jadi saya tukarkan dengan gula merah. Saya kurang puashati dengan color kuahnya yang tergelap tu….walaupun saya hanya guna sedikit gula merah dan selebihnya gula perang. Lain kali kena kurangkan kuantiti gula merah dan ditambah dengan gula pasir. Rasanya boleh tahan juga la….

Bahan A:

  • 200 gm tepung pulut
  • 50 gm tepung beras
  • 100 ml air
  • 200 gm gula melaka
  • 1 liter air

Caranya:

  • Campurkan tepung pulut dan tepung beras ke dalam mangkuk. Tuangkan air sedikit demi sedikit hingga sebati. Bentukkan seperti bebola dan ketepikan.
  • Masak gula melaka dengan 1 liter air, biarkan sehingga mendidih dan gula larut. Tapis.
  • Didihkan lagi, lalu masukkan bebola tepung tadi, biarkan hingga mengapung. Kacau rata dan angkat periuk dari api.

Bahan Sos:

  • 200 ml santan
  • 300 ml air
  • 1/2 sudu teh garam
  • 1 helai daun pandan
  • 1 sudu teh tepung jagung (digaulkan dengan sedikit air)

Caranya:

  • Masak semua bahan hingga mendidih. Angkat.
  • Sajikan candil bersama sosnya.

No Responses to “Candil Pulut”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: