Singgahsana Kitchen
Just another WordPress.com site

Roti Jala Yogurt

….roti jala yang lembut dan moist dengan adanya tambahan yogurt…

Roti jala bagi memenuhi permintaan anak-anak sebagai juadah berbuka puasa….cukup enak bila digandingkan bersama Ayam Madras.

  • 240 gm tepung gandum
  • 40 gm susu tepung
  • 300-350 gm atau secukupnya air mengikut jenis tepung
  • 1 biji telur
  • 2 sudu makan yogurt
  • 1 sudu kecil susu pekat manis
  • 1 sudu kecil garam halus
  • Pewarna kuning lemon

Caranya:

  • Satukan telur, yogurt, susu pekat, garam dan kacau supaya rata.
  • Satukan tepung dan susu tepung. Masukkan campuran yogurt serta sedikit demi sedikit air dan kacau sehingga menjadi satu adunan yang licin dan halus. Adunan hendaklah tidak terlalu pekat dan tidak terlalu cair. Tambahkan dengan sedikit pewarna.
  • Panaskan kuali leper non-stick dengan sapuan sedikit saja butter.
  • Setelah kuali panas bolehlah mula menjala.

No Responses to “Roti Jala Yogurt”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: