Singgahsana Kitchen
Just another WordPress.com site

Puding Laici

Puding yang enak ketika berbuka puasa…

Bahan A:

  • 220 gm gula pasir (siapa yang suka lagi manis, sila tambah)
  • 20 gm agar-agar stripe
  • 750 gm air
  • 185 gm (1/2 tin) air laici

Bahan B:

  • 4 biji kuning telur
  • 1 tin susu cair
  • 25 gm (3 sudu besar) tepung kastad
  • 2 sudu kecil esen laici
  • 1 tin buah laici, asingkan sedikit untuk ditabur dalam puding
  • 1 sudu kecil garam halus
  • 185 gm (1/2 tin) air laici
  • 50 gm butter

Bahan C:

  • 4 biji putih telur, dipukul dengan mixer hingga gebu dan kembang
  • 1 sudu kecil orange paste
  • Buah laici yang diasingkan tadi-dipotong kecil

Caranya:

  • Masak agar-agar dengan air sehingga larut.
  • Setelah itu masukkan gula bersama air laici dan masak lagi hingga gula larut.
  • Sementara itu, kisar bahan B kecuali butter. Setelah dikisar baru masukkan butter dan kisar sedikit lagi. Masukkan ke dalam agar-agar, masak sehingga mendidih.
  • Masukkan bahan C dan kacau hingga sebati dan pekat. Tutup api. Masukkan buah laici yang dipotong kecil ke dalamnya dan kacau rata.
  • Tuangkan ke dalam acuan yang digemari dan biar beku dalam petisejuk.

No Responses to “Puding Laici”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: