Singgahsana Kitchen
Just another WordPress.com site

Ayam Lemon

Sesekali ubah selera dengan masakan ayam lemon pula.

Bahan A:

  • 400 gm isi ayam
  • 2 sudu kecil minyak bijan
  • 1 biji telur
  • 30 gm tepung jagung
  • 20 gm tepung beras
  • Garam dan Lada Hitam secukup rasa
  • Minyak untuk menggoreng ayam

Sos Lemon:

  • 4 sudu besar jus lemon
  • 5 sudu besar gula
  • 3 sudu besar tepung jagung
  • 300 ml air atau secukup kepekatan yang anda inginkan.
  • 1 sudu besar cuka
  • Setitik dua lemon paste

Caranya:

  • Untuk bahan A: Campurkan semua bahan dan perapkan 1/2 jam. Kemudian salutkan dengan tepung hingga rata keseluruhannya. Panaskan minyak dan goreng ayam hingga kuning keemasan. Ketepikan.
  • Untuk sos: Satukan kesemuanya dalam periuk kecil, didihkan. Kacau hingga sos agak pekat sedikit. Jika ada rasa yang kurang bolehlah ditambah. Padamkan api lalu sejukkan. Sedia untuk di gunakan.
  • Rasa sos haruslah masam manis.

No Responses to “Ayam Lemon”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: