Singgahsana Kitchen
Just another WordPress.com site

Pajeri Nenas

Weekend hari tu ada beli nenas….sebab dah plan hari pertama puasa berbuka dengan lauk pajeri. Lagipun dah lama tak masak pajeri kan, sekurang-kurangnya sebagai pembuka selera tatkala berbuka.

  • 1/2 biji nenas, dicelur
  • 1 cawan santan pekat
  • 1 sudu besar kerisik
  • 1 sudu besar rempah kari
  • 6 ulas bawang merah*
  • 2 ulas bawang putih*
  • 1 sudu kecil udang kering*
  • 2 cm kunyit hidup*
  • 1/2 sudu kecil biji jintan manis*, ditumbuk lumat
  • 1 cm kulit kayu manis
  • 2 kuntum bunga lawang
  • 2 kuntum bunga cengkih
  • Garam dan Gula secukup rasa

Caranya:

  • Panaskan minyak dan tumis bahan tumbuk bersama kulit kayu manis, bunga lawang dan bunga cengkih. Tumiskan sehingga wangi.
  • Masukkan rempah kari yang dibancuh dengan sedikit air. Masakkan lagi hingga naik bau.
  • Masukkan santan pekat dan biarkan mendidih.
  • Masukkan nenas. Jika kuah pekat tambahkan dengan sedikit air.
  • Biar mendidih dan masukkan kerisik. Masak hingga kuah pekat dan pecah minyak.

No Responses to “Pajeri Nenas”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: