Singgahsana Kitchen
Just another WordPress.com site

Cucur Bilis Crispy

Menu minum petang kami sekeluarga sepanjang blog tidak berupdate. Cucur ni rangup sekali…amatlah sedapnya bila dimakan panas-panas dicicah bersama sos…Anak-anak memang sukakan cucur terutamanya cucur udang tapi udang tak ada…aah, tak kisahlah …gantikan aje dengan ikan bilis…habis jugak…

CUCUR BILIS CRISPY
Bahan Cucur:
200 gm tepung gandum
40 gm tepung tepung jagung
40 gm tepung beras
1/2 tsp garam
290-300 gm air
1 tangkai daun bawang, dihiris
30 gm (1/2 cawan) ikan bilis
6 ulas bawang merah, dihiris
1 biji cili merah, dibuang biji dan dihiris nipis
Caranya:
Campurkan semua bahan dan bancuh seperti biasa. Goreng sehingga kekuningan.
Bahan Sos:
1 sdm sos tomato
4 sdm sos cili
1 sdt mayonis
2 sdt gula perang atau secukup rasa
Sedikit air panas ikut kepekatan yang dikehendaki
Caranya:
Campurkan semua bahan sos dan kacau hingga rata dan sebati. Hidangkan bersama cucur.

No Responses to “Cucur Bilis Crispy”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: