Singgahsana Kitchen
Just another WordPress.com site

Steamed Banana Cake

Pisang lagi…ini entri tertunda…bukan world cup je yang tertunda tapi entri masakan pun ada jugak. Bila check balik file rupanya ada yang tertinggal tak post lagi…kesian dia…jadi post lah hari ni. Project ni sebenarnya nak habiskan baki pisang buat puding roti pisang hari tu. Kek pisang atau apa-apa kek pun kalau distim jadi moist dan akan jadi lebih moist dan lebih sedap pada keesokannya…seperti kek pisang ini. Lagipun pada saya kek-kek yang distim senang tak perlu nak control kepanasan oven dan tak payah susah-susah nak intai selalu…takut hangus…Jangan risau…jika cukup masa mengukusnya…confirm masak dan jadi punya…

STEAMED BANANA CAKE
Bahan A:
120 gm brown sugar
5 biji telur
1/2 sdt garam
250 gm self-raising flour
Bahan B:
400 gm pisang (lecek hingga halus)
1 1/2 sdt soda bikarbonat
Bahan C:
150 gm margerin (cairkan secara double-boil)
2 sdb poppyseeds (optional)
Hiasan: 2 biji pisang (dihiris)

Caranya:

  1. Pukul brown sugar dan telur sehingga ringan dan creamy dengan mixer. Masukkan tepung dan garam, kaup balikkan perlahan hingga rata.
  2. Masukkan bahan B & C, gaul lagi hingga sebati.
  3. Tuangkan ke dalam acuan 9″ bulat, ratakan permukaan dan susunkan dengan hirisan pisang. Stim dalam pengukus yang telah dipanaskan terlebih dulu dengan api kuat. selama 35 minit atau sehingga elok masaknya. Setelah masak, angkat dan sejukkan sebelum dipotong.

No Responses to “Steamed Banana Cake”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: