Singgahsana Kitchen
Just another WordPress.com site

Chocolate Mousse

…..model-model chocolate mousse sedang berbaris dalam chiller…

Chocolate mousse ni pun satu dari projek last weekend. Ikut asal basenya brownie tapi saya ubah dengan kek coklat kukus zaima. Alaa…brownies and chocolate cake tak banyak beza pun…rasa pun lebih kurang. Resepi Yani ni memang shedapp sesangat, kejap je dah licin. Saya buat dalam bekas dadih yang kecil-kecil tu…tak payah susah-susah nak potong. Lagipun anak-anak suka mengulang makan jadi bila buat begini mereka pun senang nak ambil…terus ngap masuk mulut…nyummy!! Kat bawah resepi asal Yani menggunakan base brownies. Thanks Yani atas resepi yang marvellous…

CHOCOLATE MOUSSE

Brownies (18cm):

  • 45 gm butter*
  • 65 gm gula halus*
  • 1 biji telur
  • 50 gm tepung gandum**
  • 1 sdb koko powder**
  • 1/2 tsp baking powder**

Caranya:

  1. Pukul * hingga kembang & putih.
  2. Masukkan telur dan pukul lagi 3-4 minit.
  3. Ayak ** ke dalam adunan, kacau rata. Bakar hingga masak. Biar sejuk.
Chocolate Mousse:
  • 140 gm dark cooking chocolate, cairkan secara double-boil
  • 1 sdb gelatin
  • 100 ml air
  • 2 putih telur
  • 200 gm whipping cream, dipukul hingga berkrim dan pekat
  • 40 gm gula halus

    Caranya:

    1. Masuk gelatin dalam 100 ml air. Biarkan 5 minit. Then campurkan ke dalam coklat cair, kacau hingga sebati dan biarkan sejuk.
    2. Pukul putih telur hingga kental sambil dimasukkan gula sedikit demi sedikit. Kemudian masukkan whipping cream bersama adunan gelatin yang bercampur coklat. Kacau perlahan-lahan hingga rata dan sebati.
    3. Tuangkan ke atas brownies dan simpan dalam petisejuk hingga set. Tabur serbuk koko di atasnya.

    Source: Yani@myresepi

    No Responses to “Chocolate Mousse”

    Leave a Reply

    Fill in your details below or click an icon to log in:

    WordPress.com Logo

    You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

    Twitter picture

    You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

    Facebook photo

    You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

    Google+ photo

    You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

    Connecting to %s

    %d bloggers like this: