Singgahsana Kitchen
Just another WordPress.com site

Mee Goreng Panas

MEE GORENG FOR OUR YESTERDAY BREAKFAST. SIAP MASAK…HIAS ALA KADAR…MASIH LAGI PANAS…TERUS AMBIL GAMBAR. TAK IKUT RESEPI SANGAT SEBAB ADA ANTARA BAHAN TAK ADA…KEHABISAN STOK. SEBAGAI GANTI GUNAKAN APA YANG ADA AJE. JANJI PERUT ANAK-ANAK DAN SUAMI TERISI. SAYA TAK KISAH SANGAT…DAH BIASA TAK BREAKFAST. MEE GORENG NI RESEPI BIASA-BIASA…DAH BIASA BUAT…TAPI TETAP SAYA TURUNKAN SEBAGAI PANDUAN UNTUK YANG BARU-BARU NAK BELAJAR MASAK TU…

MEE GORENG PANAS

BAHAN-BAHAN:
1 BUNGKUS (450 GM) MEE KUNING
10 EKOR UDANG SEDERHANA BESAR
2 EKOR SOTONG
6 BATANG SAWI
1 KEPING ISI AYAM
3 KEPING TAUHU IKAN
1 BIJI TOMATO (dipotong dadu)
1 BATANG CELERY
BEBERAPA KEPING DAUN KUBIS
SEGENGGAM TAUGEH

BAHAN DIKISAR:
8 TANGKAI CILI KERING (direndam dengan air panas)
3 ULAS BAWANG PUTIH
3 BIJI BAWANG MERAH
1/4 CAWAN IKAN BILIS

BAHAN SOS:
3 SUDU MAKAN SOS TIRAM
3 SUDU MAKAN SOS TOMATO
3 SUDU MAKAN KICAP PEKAT MANIS

BAHAN HIASAN:
2 BIJI TELUR (direbus / didadar)
1 BIJI CILI MERAH
1 SUDU TEH BAWANG GORENG
1 SUDU TEH DAUN BAWANG DIHIRIS

CARANYA:
1. TUMIS BAHAN KISAR SEHINGGA NAIK BAU. MASUKKAN BUAH TOMATO, BIARKAN SEHINGGA SETENGAH LAYU.
2. MASUKKAN ISI AYAM, TAUHU IKAN, SOTONG DAN UDANG BERSAMA SEDIKIT AIR (mengikut pekat kuah yang anda gemari). BIARKAN SEHINGGA BAHAN MENDIDIH.
3. MASUKKAN BAHAN SOS. RASAKAN DAN JIKA PERLU TAMBAH GARAM. KEMUDIAN MASUKKAN SAYUR-SAYURAN. BIARKAN SEKEJAP.
4. MASUKKAN MI, KACAU LAGI. AKHIR SEKALI MASUKKAN TAUGEH. KACAU-KACAU SEKEJAP DAN ANGKAT.
5. HIDANGKAN KETIKA MASIH PANAS BERSAMA HIASAN LAIN.

No Responses to “Mee Goreng Panas”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: