Singgahsana Kitchen
Just another WordPress.com site

Asam Tumis Nyonya Style

MASYARAKAT BABA NYONYA YANG JUGA DIKENALI SEBAGAI KAUM PERANAKAN BEGITU MASYHUR DENGAN PELBAGAI MASAKAN TRADISIONAL YANG BEGITU ENAK DAN MENARIK SERTA MEMPUNYAI BANYAK PERSAMAAN DENGAN MASAKAN KAUM MELAYU.
ANTARA YANG DIKENALI IALAH MASAKAN ASAM TUMIS. MASAKAN INI TAK BANYAK BEZA DENGAN ASAM PEDAS DAN BANYAK MENGGUNAKAN BAWANG PUTIH DALAM RAMUANNYA. KUAHNYA YANG PEKAT…SUNGGUH SEDAP SEKALI…DITAMBAH DENGAN HARUMAN DAUN KESUM DAN BUNGA KANTAN.

ASAM TUMIS NYONYA STYLE

BAHAN-BAHAN:
1 EKOR IKAN SENANGIN (dibersihkan dan dipotong)
3 TANGKAI DAUN KESUM
2 TANGKAI BUNGA KANTAN
125 ML AIR ASAM JAWA
750 ML AIR
MINYAK MASAK SECUKUPNYA

BAHAN-BAHAN PES (dikisar):
1 1/2 INCI LENGKUAS
1 INCI KUNYIT HIDUP
200 GM BAWANG MERAH
100 GM BAWANG PUTIH
1 INCI BELACAN
300 GM CILI MERAH
3 BATANG SERAI

BAHAN-BAHAN HIASAN:
5 BIJI BENDI (tak letak sebab tak ada stok)
1 BIJI TERUNG *
2 BIJI TOMATO * (dipotong keci)
1 BIJI BAWANG BESAR (dihiris sedikit tebal)

CARANYA:
1. TUMIS BAHAN PES BERSAMA DAUN KESUM DAN BUNGA KANTAN SEHINGGA NAIK MINYAK.
2. KEMUDIAN MASUKKAN AIR DAN AIR ASAM JAWA. BIARKAN HINGGA MENDIDIH.
3. MASUKKAN GARAM DAN IKAN.
4. KEMUDIAN MASUKKAN BAHAN HIASAN. TUNGGU HINGGA MASAK DENGAN API PERLAHAN.

No Responses to “Asam Tumis Nyonya Style”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: