Singgahsana Kitchen
Just another WordPress.com site

Masak Lemak Cili Api Rebung

MASAK LEMAK REBUNG CILI API SINONIM DENGAN MASYARAKAT MELAYU. IA MERUPAKAN SALAH SATU MASAKAN TRADISIONAL YANG TERUS DI WARISI HINGGA KINI. JUADAH TRADISI BUKAN SAJA DIGEMARI OLEH ETNIK MELAYU MALAH JUGA DIGEMARI OLEH ETNIK LAIN DI MALAYSIA.

BOLEH DIKATAKAN MASAKAN TRADISI MELAYU JUGA TELAH DI AKUI DENGAN KEENAKAN DAN KELAZATANNYA OLEH PELANCONG-PELANCONG LUAR KE NEGARA INI. KITA SEPATUTNYA BERBANGGA DENGAN KHAZANAH WARISAN YANG KITA ADA INI….

MASAK LEMAK CILI API REBUNG

BAHAN-BAHAN:
1 BUNGKUS (1 KG) REBUNG YANG DIJERUK, toskan airnya dan basuh
10 BIJI CILI API
1 BIJI CILI MERAH
1 INCI KUNYIT HIDUP
3 KEPING LENGKUAS – dititik
2 BATANG SERAI – dititik
2 SUDU MAKAN SERBUK BADAM (menggantikan buah keras bagi memekatkan kuah)
6 ULAS BAWANG MERAH
2 ULAS BAWANG PUTIH
3 CAWAN SANTAN
1/2 CAWAN IKAN BILIS
1 KEPING ASAM KEPING
GARAM DAN SERBUK PERASA

CARANYA:
1. CILI PADI, CILI MERAH, KUNYIT HIDUP, SERBUK BADAM, BAWANG MERAH DAN BAWANG PUTIH DIKISAR HALUS.
2. MASUKKAN KEDALAM PERIUK BERSAMA-SAMA REBUNG, SERAI DAN LENGKUAS. MASAKKAN SEKEJAP.
3. MASUKKAN IKAN BILIS, ASAM KEPING DAN SANTAN. BIARKAN MENDIDIH. KACAU SELALU SUPAYA TIDAK PECAH MINYAK.
4. PERASAKAN DENGAN GARAM DAN SERBUK PERASA JIKA SUKA. DIDIHKAN DENGAN API KECIL. BIARKAN KIRA-KIRA LIMA MINIT DAN ANGKAT.

No Responses to “Masak Lemak Cili Api Rebung”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: