Singgahsana Kitchen
Just another WordPress.com site

Talam Lapis Coklat Delight

FIRST TIME MENCUBA DAN MERASA TALAM NI, TERUS JATUH HATI. SAYA NI SUKA DENGAN KUIH-KUIH TALAM YANG TEKSTURNYA KENYAL ALA-ALA NYONYA BEGINI. INI KALI KEDUA SAYA MEMBUATNYA…RASA??…MEMANG TAK KALAH DENGAN KUIH-KUIH TALAM YANG LAIN.

TALAM LAPIS COKLAT DELIGHT
(Sumber : Puan Yon Abu Bakar)

BAHAN-BAHAN:
300 GM TEPUNG BERAS
200 GM TEPUNG UBI
1/2 TSP GARAM
1/2 TSP AIR KAPUR (saya jadikan 1 tsp)
900 ML SANTAN PEKAT
3/4 TBSP SERBUK KOKO *
COKLAT PASTE SECUKUPNYA *(saya gantikan dgn cappuchino paste)
1 TBSP SANTAN PEKAT *
1 TBSP JUS PANDAN *
PEWRNA HIJAU SECUKUPNYA *

BAHAN SIRAP:
320 GM GULA KASTOR ( saya jadikan 210gm sbb tak suka manis)
250 ML AIR
4 HELAI DAUN PANDAN

CARANYA:
1. MASAKKAN BAHAN UNTUK SIRAP HINGGA GULA CAIR DAN SEDIKIT DIDIH. BIARKAN SEKETIKA HINGGA SUAM. MASUKKAN SANTAN DAN GARAM, KACAU RATA.
2. PANASKAN PENGUKUS. GUNAKAN LOYANG 8X8 INCI.
3. SATUKAN TEPUNG DAN AIR KAPUR. MASUKKAN CAMPURAN SIRAP DAN SANTAN, KACAU RATA DAN TAPIS.
4. BAHAGI KEPADA 3 BAHAGIAN:
– BAWAH : CAMPURKAN DGN SERBUK KOKO & COKLAT PASTE
– TENGAH: CAMPURKAN DGN 1 TBSP SANTAN PEKAT (saya tambah esen ros sikit)
– ATAS : CAMPURKAN DGN 1 TBSP JUS PANDAN & PEWARNA HIJAU
5. TUANG ADUNAN COKLAT SEBAGAI LAPISAN BAWAH KEDALAM LOYANG. KUKUS SELAMA 5 MINIT/HINGGA MASAK DENGAN API KUAT. SETELAH MASAK, CAKAR-CAKARKAN…BARU LAPISKAN DENGAN LAPISAN TENGAH. LAKUKAN HINGGA HABIS.
5. LAST SEKALI TERUSKAN MENGUKUS UNTUK SELAMA 20 MINIT/HINGGA MASAK.

No Responses to “Talam Lapis Coklat Delight”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: