Singgahsana Kitchen
Just another WordPress.com site

Opor Ayam

FIRST TIME MASAK OPOR AYAM. APA YANG SAYA TAHU…ADA SESETENGAH RESEPI MENGGUNAKAN KERISIK DAN ADA YANG TIDAK. WALAUPUN TAK ADA KERISIK OPOR INI TETAP SEDAP…ANAK-ANAK DAN HUBBY GITU SUKA SEKALI…MAKAN HINGGA MENJILAT JARI…BUKAN MASUK BAKUL ANGKAT SENDIRI TAPI SEMEMANGNYA ENAKKK…

OPOR AYAM (sumber: Chef Noraini Sidek)

BAHAN-BAHAN:
1 EKOR AYAM
100 ML MINYAK MASAK
50 GM BAWANG PUTIH } dikisar halus
20 GM HALIA }
100 GM BAWANG MERAH }
6 CM KULIT KAYU MANIS
5 KUNTUM BUNGA CENGKIH
5 KUNTUM BUNGA LAWANG
4 BIJI BUAH PELAGA
3 CAMCA BESAR REMPAH KURMA }
1 CAMCA BESAR SERBUK KETUMBAR } dicampur dengan sedikit air
1 CAMCA BESAR SERBUK JINTAN MANIS }
30 GM BIJI BADAM }
10 GM BUAH KERAS (replace dgn cashewnut-sbb buah keras tak de) } dikisar halus
2 BATANG SERAI-dititik
2 KEPING ASAM KEPING
30 GM CILI HIJAU-dimayang/dibelah dua je
1 BIJI KELAPA PARUT-ambil 1 1/2 liter santan

CARANYA:
1. PANASKAN MINYAK DI DALAM PERIUK.
2. TUMIS BAWANG PUTIH, BAWANG MERAH DAN HALIA KISAR HINGGA NAIK BAUNYA.
3. MASUKKAN BUAH PELAGA, BUNGA CENGKIH, BUNGA LAWANG DAN KULIT KAYU MANIS.
4. MASUKKAN CAMPURAN REMPAH KURMA, KETUMBAR DAN JINTAN. KACAU HINGGA SEBATI.
5. MASUKKAN SERAI, ASAM KEPING, BUAH BADAM DAN BUAH KERAS.
6. MASUKKAN AYAM DAN KACAU SEHINGGA EMPUK.
7. APABILA AGAK KERING, MASUKKAN SANTAN. BIARKAN MENDIDIH DAN KACAU SUPAYA SANTAN TIDAK MERUAP.
8. MASUKKAN CILI HIJAU DAN BIARKAN HINGGA MENDIDIH.

**setelah masak,jika dibiarkan seketika…kuah akan menjadi lebih pekat sbb adanya badam dan buah keras…

No Responses to “Opor Ayam”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: