Singgahsana Kitchen
Just another WordPress.com site

Kerabu Taugeh Daun Selom

BILA SEBUT SAJA KERABU, PASTI ADA YANG KECUR BILA MENDENGARNYA. TAK KIRA LA KERABU APA PUN…RASANYA YANG ASLI SUNGGUH MEMIKAT SELERA APATAH LAGI BILA DIMAKAN BERSAMA NASI PANAS BESERTA MASAKAN KAMPUNG YANG LAIN…ENAKKK.
BAHAN-BAHAN UNTUK KERABU MUDAH DIDAPATI DAN KOSNYA TIDAK LAH MAHAL. RESEPI KERABU YANG SAYA BERI DI BAWAH, HANYA LAH SEBAGAI PANDUAN SEBAB SAYA KALAU BUAT KERABU NI…SUKATAN BAHAN AGAK-AGAK JE IKUT SESUAI SELERA SAYA. JADI PADA SIAPA YANG INGIN MENCUBA, SESUAIKAN KUANTITI BAHAN DENGAN CITARASA ANDA YE…

KERABU TAUGEH DAUN SELOM

BAHAN-BAHAN:
TAUGEH
DAUN SELOM
KELAPA PARUT
CILI MERAH
BELACAN
BAWANG BESAR
LIMAU NIPIS/KASTURI
GARAM & GULA SECUKUP RASA

CARANYA:
1. TAUGEH DICELUR SEKEJAP, TOSKAN. DAUN SELOM DIPATAH-PATAHKAN.
2. KELAPA DIGORENG TANPA MINYAK SEHINGGA KEKUNINGAN DAN AGAK-AGAK GARING.
3. BELACAN DIBAKAR DAN DITUMBUK BERSAMA CILI MERAH SEPERTI MEMBUAT SAMBAL BELACAN.
4. GAULKAN KESEMUA BAHAN DALAM BEKAS. PERAHKAN LIMAU DAN PERASAKAN GARAM & GULA. GAUL SEHINGGA RATA.
5. HIDANGKAN.

No Responses to “Kerabu Taugeh Daun Selom”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: