Singgahsana Kitchen
Just another WordPress.com site

Kek Nangka Singgahsana

SEBUT SAJA NANGKA, TENTU RAMAI PEMINATNYA KAN…KAMI SATU FAMILY PUN TERMASUK DLM KELOMPOK ITU. NANGKA YG DAH RANUM..BUKAN SAJA BOLEH DIMAKAN BEGITU JE, MALAH BOLEH DIBUAT PENGAT, KUIH TALAM, PUDING DAN JGN TAK TAU…NANGKA JUGA BOLEH DIBUAT KEK. RESEPI NI SAYA SIMPAN DAH LEBIH KURANG 20 THN. SEDAP KEK NIH, LEMBUT, GEBU, WANGI DGN AROMA NANGKA DAN TAK JEMU DIMAKAN. UNTUK LEBIH SEDAP GUNAKAN ISI NANGKA YG WARNA KEMERAHAN TU…

KEK NANGKA SINGGAHSANA

BAHANNYA:
6 BIJI TELUR (B)
200 GM TEPUNG GANDUM (saya guna tepung superfine-kek lebih halus)
200 GM NANGKA YANG TELAH DICINCANG (nak lebih boleh tambah lagi)
130 GM KELAPA PARUT
225 GM BUTTER
130 GM GULA KASTOR (sukatan gula ni dah cukup manisnya bagi saya…kalau nak manis lagi boleh tambah)
1/4 TSP BAKING POWDER
1 TBSP SUSU PEKAT MANIS

CARANYA:
1. BUTTER DAN GULA DIPUKUL HINGGA KEMBANG, MENJADI PUTIH DAN BERKRIM.
2. MASUKKAN TELUR SATU PERSATU SAMBIL DIPUKUL LAGI HINGGA KEMBANG.
3. MASUKKAN KELAPA PARUT, NANGKA DAN SUSU PEKAT MANIS. GAUL DENGAN SPATULA HINGGA RATA.
4. MASUKKAN TEPUNG SIKIT DEMI SEDIKIT. KAUPBALIK HINGGA RATA DAN SEBATI.
5. ALAS & GRIS LOYANG DGN BUTTER. TUANGKAN ADUNAN DLM LOYANG DAN BAKAR DALAM OVEN YANG TELAH DIPANASKAN TERLEBIH DAHULU DGN SUHU IKUT KEPANASAN OVEN MASING-MASING. (kalau oven saya 155C selama 45 minit api atas dan bawah)

2 Responses to “Kek Nangka Singgahsana”

  1. akak dah try resipi ni..mmg lembut keknya…terasa nangkanya…terimakasih byk2 for sharing ya..


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: