Singgahsana Kitchen
Just another WordPress.com site

Talam Serunding Kentang


SERUNDING MEMANG POPULAR KETIKA RAYA. IA DIMAKAN BERSAMA LEMANG, KETUPAT DAN LONTONG. KINI SERUNDING TAK LAGI TERHAD KETIKA RAYA BAHKAN MUDAH DIDAPATI DIMANA2 SEPANJANG MUSIM. PENGGUNAAN SERUNDING JUGA TELAH DIVARIASIKAN DALAM PEMBUATAN KUIH-MUIH ANTARANYA KUIH TALAM.
KUIH NI BERBEZA SIKIT RASANYA DRPD KUIH2 TALAM YG LAIN SBB ADA SERUNDING. KALAU ANDA NAK TAHU RASANYA…RESEPI PUN DAH ADA…SUDI2 LAH MENCUBANYA YE!!

TALAM SERUNDING KENTANG

LAPISAN BAWAH:
200 GM KENTANG-DIPOTONG DADU-DIREBUS DAN TOSKAN
500 ML SANTAN PEKAT + 200 ML AIR
20 GM TEPUNG GANDUM
180 GM TEPUNG BERAS
1 TSP GARAM
1 SDB GULA PASIR
50 GM SERUNDING DAGING

CARANYA:
1. SEBATIKAN SEMUA BAHAN KECUALI SERUNDING DAN KENTANG.
2. KACAU NAIK WAP DAN MASUKKAN KENTANG DAN SERUNDING.
3. KUKUS 15 MINIT.

LAPISAN ATAS:
400 ML SANTAN + 400 ML AIR
100 GM TEPUNG GREEN PEA
30 GM TEPUNG GANDUM
100 GM GULA PASIR
1 BIJI TELUR
1/2 TSP GARAM
SEDIKIT PEWARNA LEMON

CARANYA:
1. BANCUH DAN SEBATIKAN SEMUA BAHAN. KACAU NAIK WAP.
2. TUANG ATAS LAPISAN BAWAH.
3. KUKUS 20-25 MINIT.

No Responses to “Talam Serunding Kentang”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: