Singgahsana Kitchen
Just another WordPress.com site

Ayam Masak Lemak Cili Api dengan Betik Muda


SELALUNYA KALAU KAT KEDAI2 MAKAN MASAKAN THAI, BIASA KITA LIHAT BETIK MUDA DIBUAT KERABU/SOMTAM. SAYA PULA MEMASUKKAN BETIK NI KE DLM MASAKAN LAUK FAVOURITE KAMI SEKEUARGA…AYAM MASAK LEMAK CILI API. KEBIASAANNYA UBI KENTANG/NANGKA MUDA MENJADI PILIHAN TP SAYA GANTIKAN DGN BETIK MUDA MEMANDANGKAN ADA DUA BIJI BETIK DI RUMAH NI YG BELUM TERUSIK. SELAIN DIBUAT GULAI, SERINGKALI JUGA SAYA TAMBAHKAN BETIK MUDA KE DLM MASAKAN KARI ATAUPUN MASAK ASAM PEDAS AYAM/DAGING.
RESEPINYA SAMA JE DGN MASAK CILI API YG LAIN…CUMA PENAMBAHAN DAUN KESUM, KISAR SEKALI BERSAMA CILI DAN MASAKLAH SEPERTI BIASA. TAPI BETIK TU HENDAKLAH DIMASAK HINGGA AGAK2 EMPUK…KALAU TIDAK NANTI TAK SEDAP…KERAS. KALAU ADA YG TANYA RASANYA, MEMANG ADA KELAINAN SIKIT. KALAU KAWAN2 NAK TAHU TANG MANA KELAINANNYA…CUBALAH YE…MEMANG SEDAP..PASTI BETIK YG HABIS DULU.

No Responses to “Ayam Masak Lemak Cili Api dengan Betik Muda”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: