Singgahsana Kitchen
Just another WordPress.com site

Bahulu Batik Mekar

INILAH HASIL RESEPI KAK FIDA@MYR. MEMANG SEDAP, GEBU DAN SEMEKAR-MEKARNYA. THANKS KAK FIDA.

BAHULU BATIK MEKAR

Bahan-Bahan:

  • 125 gm tepung gandum* (1 cwn + 1 1/2 sb)
  • 1 tsp baking powder* (*ayak bersama)
  • 115 gm gula halus (1/2 cwn – 1 sk)
  • 1/2 sdt penuh ovallete
  • 4 1/4 sdb susu cair
  • 1 biji telur(A)
  • 1/2 sdt esen vanilla
  • 1 sdt chocolate paste (atau 1 sdb koko dibancuh dgn air jadikan pes)

Caranya:

  • Panaskan kukusan. Sediakan papercup beralas mangkuk alum.
  • Pukul semua bahan kecuali choc paste hingga sebati dan pekat.
  • Adunan dibahagi dua dan bubuh choc paste pada satu bahagian.
  • Bubuh adunan berselang-seli dlm papercup yang tersedia hingga habis.
  • Kukus hingga mekar selama 10-15 min dengan api kuat.

No Responses to “Bahulu Batik Mekar”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: